BRUCE LEE – EEN LEGENDE

Bruce Lee was een Chinese Amerikaan en werd geboren op 27 november 1940 in het jaar van de draak, tussen 6 en 8 uur ’s ochtends, het uur van de draak. Bruce Lee werd geboren in een ziekenhuis van het Amerikaanse San Francisco waarna zijn ouders met de Chinese opera op tournee gingen in de Verenigde Staten. Dit ziekenhuis lag in het Chinatown gedeelte van San Francisco. Zijn ouders noemden hem Lee Yun Fan. Echter, in de Amerikaanse geboorteakte, die hij toen toegewezen kreeg, noteerde de verpleegster zijn naam als “Bruce Lee”. Na drie maanden keerden zijn ouders met hem terug naar Hongkong, waar Lee zijn jeugd zou doorbrengen. Zijn moeder was bijgelovig en om Lee te beschermen tegen de invloed van Chinese demonen, gaf ze hem de meisjesnaam “Sai Fon” (“kleine feniks”). Zijn familie had al eerder een zoon verloren en gaven daarom aan hun pasgeboren zonen meisjesnamen om zo de demonen in verwarring te brengen, zodat die niet de ziel van hun zoon konden stelen.

Kung Fu
Na het doorlopen van de universiteit stortte hij zich volledig op zijn kungfu-school en werd fulltime kungfu-leraar. Na genoeg gespaard te hebben opende hij een eigen trainingscentrum in Seattle. Hij noemde zijn school Jun Fan Kung Fu, wat vrij vertaald Bruce Lees Kungfu betekent. Hij gaf daar voornamelijk les in een wat gemodificeerde versie van Wing Chun. Jessy Glover en Taky Kimura behoorden tot zijn eerste leerlingen. Zij werden later beiden de assistentleraren van Lee’s school. In die tijd leerde Lee een Chinees, genaamd James Yimm Lee kennen, die twintig jaar ouder was dan hij en een welbekende kungfu-leraar uit die buurt was. Hun vriendschap vorderde zover dat ze samen besloten een tweede school in Oakland te openen. Via James Yimm Lee kwam Lee in contact met Ed Parker, de grondlegger van het Amerikaanse Kenpo. Via Ed Parker leerde Lee Dan Inosanto kennen, die vervolgens zijn student werd.

Het gezin van Bruce Lee
Op 17 augustus 1964 in Seattle trouwde Lee met de Amerikaanse Linda C. Emery. Op 1 februari 1965 werd hun zoon Brandon Lee geboren en op 19 april 1969 werd dochter Shannon Lee geboren. Met zijn gezin woonde Lee achtereenvolgens in Seattle, Oakland, Los Angeles en Hongkong. Zodra zijn zoon Brandon lopen kon, begon Lee hem te onderwijzen in oosterse vechtkunsten. Brandon werd later ook filmacteur en speelde in meerdere actiefilms, maar kwam op jonge leeftijd om het leven bij de opnames van de film The Crow (1993). Hij werd per ongeluk dodelijk getroffen door een kogel. Dochter Shannon heeft later ook in een aantal films gespeeld. Shannon runt tegenwoordig het familie bedrijf en beheert alle Bruce Lee items.

Bruce Lee is bekend door zijn FILMS en zijn JEET KUNE DO.